
TROMBA COGEN
INSTRUMENTENBOUWER - NATUURTROMPET
HISTORICAL INFORMED INSTRUMENTS
G. COGEN - IN SITO WASIAE - 2020


Producten

De Tromba of Clarino, vandaag bekend als de natuurtrompet, maakt deel uit van het werelderfgoed!
Gedurende een periode van bijna drie eeuwen was dit instrument niet weg te denken uit het Europese muziekleven. Oorspronkelijk als militair signaal instrument, bekleedde het in de Gouden Eeuw vooral een ceremoniële functie die de absolute macht van de vorsten verklankte, en die later in de religieuze muziek assimileert naar een goddelijke retoriek. Trompetters verenigden zich in stadsgilden en genoten koninklijke rechten en bescherming; de zgn. Stadtpfeifer.
De bouw van deze instrumenten was sterk genormeerd en eveneens gebonden aan controle en bescherming. Nuerenberg was het belangrijkste centrum van de trompetbouwkunst. De dynastiën Ehe, Haas, Hainlein, Schnitzer en Steinmetz domineerden de trompetbouw over meerdere generaties, en dit op buitengewoon hoog niveau. Hun instrumenten zijn over heel Europa terug te vinden, en gelden vandaag als voorbeeld binnen de historisch geïnformeerde bouwwijze.
Spelers als Fantini en Bendinelli stuwden het clarino-spel naar een artistiek muzikaal niveau. In de Kantatenkunst van Johann Sebastian Bach bereikt de natuurtrompet zijn absolute hoogtepunt, mede door toedoen van de virtuoos Johann Gottfried Reiche.
Als hedendaags instrumentenbouwer werk ik volgens de pre-industriële ambachtelijke Nuerenbergse traditie. Het klankideaal van deze instrumenten volgt uit de gebruikte materialen, afmetingen en de bouwtechniek van die tijd. Buizen en klankbekers worden uit vlakke messingplaat volledig handmatig gevormd, gebraseerd, gedreven en gehamerd. De materiaaltempering is het 'ultieme' vakmanschap dat deze trompetten hun volle rijkheid aan boventonen geeft. Ornamentering en versieringen in de vorm van gietwerk, ciseleren en graveren, verheffen deze muziekinstrumenten ook tot een kunstobject, waardoor het naast scolars en spelers ook verzamelaars aanspreekt.
Door een ambachtelijk handmatig bouwproces is elk instrument uniek: hierdoor krijgt elke Tromba zijn eigen karakter en persoonlijkheid!
EHE 1740
Collectie EHE trompetten
Gloeien van de klankbeker
De tempering van het materiaal is zeer bepalend voor de muzikale eindkwaliteit.

Atelier
Een deel van het bouwproces vindt plaats in een compacte tuinstudio.
Historisch bouwen is nooit volledig compromisloos; houtskooloven en waterrad worden in onze moderne tijd vervangen door gas en elektriciteit.
Ferrule
Ferrules zijn verstevigingen ter hoogte van een buisverbinding.
Bij de Johann Wilhelm HAAS trompetten zijn dit kunstig getwiste manchetten die de toenmalige barokke esthetiek overnemen, zoals die in gebruik was in de architectuur en meubelkunst in de 17 de eeuw.
Bij Johann Leonard EHE evolueren deze reeds naar een meer rationele vormgeving.
Bochten
Garland
Gietwerk mondstuk
Trial and error
Niet alle onderdelen doorstaan de beoogde kwaliteitsnorm!
Bouwen van instrumenten is een lang en geduldig proces, waarbij ook mislukkingen niet te vermijden zijn.
Met wat verbeelding krijgen sommige onderdelen toch nog een tweede leven :-)
Opname
Opname sessie: januari 2020
Alain De Rudder
Docent natuurtrompet - LUCA School of Arts - Leuven
Principal Trumpet - Orchestre des Champs-Elysées
Principal Trumpet - Royal Flemish Philharmonic
Koordwerk en tassels
Koorden en tassels gereconstrueerd naar voorbeeld van de Jan Sander trompet - Hannover 1623